0.00  0
Carrito

No hay productos en la cesta.

Raziskovalci v sodelovanju z voditeljem Álvarom Tukanom iščejo sledi Ratanabá v vaseh v Amazoniji

Po razkritju odkritja Ratanabá, »izgubljenega mesta« v brazilski Amazoniji, so voditelji avtohtone etnične skupine Tukano povabili raziskovalce iz Associação Dakila Pesquisas, da poiščejo sledi najstarejše civilizacije na svetu v državi Amazonas. Odprava je potekala med 7. in 14. novembrom v občini São Gabriel da Cachoeira v Alto do Rio Negro. 

 Potrditev odkritja odseka Ratanabá, ki je bila razkrita avgusta letos v živo na YouTube kanalu Združenja, je bila potrjena z analizo kartiranja, opravljenega s tehnologijo LiDAR (Light Detection And Ranging) v Apiacásu v zvezni državi Mato . Grosso (MT). Tehnologija, posneta z letalom, uporablja laserske impulze, ki lahko prodrejo skozi vegetacijo, ne da bi bilo treba krčiti gozd.  

Arheološko najdišče, znano kot Linhas de Apiacás, predstavlja več simetričnih vzorcev, ki jih je mogoče videti s prostim očesom. Očitno so črte bloki in ulice. Neodvisni raziskovalci so potrebovali več kot 30 let študija in iskanja, da so prispeli do lokacije. Glede na vodilno datiranje, ki ga je izvedla državna univerza São Paulo (UNESP) v Riu Claru (SP), je skupina kamnin, na kateri se nahajajo črte Apiacás, stara približno 1,5 milijarde let.  

»Po objavi mesta in naših študij nas je kontaktiral generalni vodja domorodne dežele Balaio, Álvaro Fernandes Sampaio Tukano. Imeli smo sestanek v Brasilii, kjer nam je povedal, da se veliko znanja, ki so ga posredovali starejši, ujema s tem, kar smo predstavili, in zato smo rezervirali potovanje,« je pojasnil Urandir Fernandes de Oliveira, predsednik Associação Dakila Pesquisas in izvršni direktor Ecossistema Dakila ,  konglomerat 20 podjetij. 

Po njegovem mnenju je bila Ratanabá prestolnica sveta, ki jo je zgradila civilizacija Muril, njena razširitev pa presega brazilsko Amazonijo, z razvejanostjo na vse celine planeta. Associação Dakila Pesquisas ima 16 študijskih baz v državah Amazonije, kot so Rondônia, Amazonas, Amapá, Roraima in Acre.

Dakila Team Research in voditelji etnične skupine Tukano v Hiši, posvečeni avtohtoni kulturi, v Aldeia Balaio. Avtor fotografije: Dakila Pesquisas 

Pošiljka  

Skupina raziskovalcev je ostala v avtohtoni vasi Balaio in imela stik s šestimi drugimi etničnimi skupinami Tukano. »Izvedli smo raziskavo za pregled arheološkega potenciala pokrajine z zbiranjem ustnih in opazovalnih podatkov. Imeli smo srečanja z voditelji Tukanov, ki so govorili tudi o zgodovini človeštva in Tukanov. Z droni smo leteli na točke, ki so jih ti pokazali, in analizirali artefakte, najdene v vasi, kot so polirane sekire in keramika,« je pojasnil geoarheolog Saulo Ivan Nery. 

Podatke, zbrane na terenu, bomo preoblikovali v projekte in posredovali vladnim agencijam. 

Urandir de Oliveira je izjavil, da je bilo med Tukano in Dakilo Pesquisa podpisano partnerstvo za medsebojno pomoč. »Pomagali jim bomo pri spodbujanju tehnološkega in družbenoekonomskega razvoja vasi z uvedbo interneta, družinskega kmetovanja in turizma ter reševanja njihovih običajev, kulture in zgodovine. Po drugi strani pa nam bodo pomagali pri raziskavah o Ratanabá,« je dejal izvršni direktor podjetja Ecossistema Dakila. 

Na željo Álvara Tukana jim bodo raziskovalci pomagali tudi znanstveno dokazati zgodovino ljudstva Tukano. 

Lasersko kartiranje odseka Ratanabá v Apiacásu, Mato Grosso (MT). Avtor fotografije: Dakila Pesquisas

Staroselci so ekipo odpeljali tja, kjer so bile zgrajene hiše, kjer so bile najdene sekire in keramika. »V teh krajih smo našli dokaze o Caminho do Peabiru – poti, ki se odpeljejo iz Ratanabe in prečkajo južnoameriško celino –, videli smo zanimive oznake na skalah in tudi dokaze o Ratanabi. Nekaj ​​točk je oddaljenih šest dni hoje in tja se bomo vrnili kasneje,« je poročala raziskovalka Fernanda Lima.  

Za raziskovalca Rafaela Hungaryja so bile izkušnje, ki so jih imeli s staroselci, zelo dragocene. »Na tej odpravi smo se veliko naučili. Imeli smo vesele in vplivne izkušnje. Tradicionalna zgodovina kolonizacije, ki jo poznamo, je precej drugačna od tiste, o kateri govorijo. Bilo je žalostno videti, skozi kakšne težave so šli, odkar je beli človek uzurpiral in uničil njihovo kulturo,« je razkrila Madžarska. Júlia Ramalho je bila tudi del ekipe raziskovalcev. 

Predstavljena fotografija: Urandir Fernandes de Oliveira in generalni vodja avtohtone dežele Balaio, Álvaro Fernandes Sampaio Tukano.
Avtor fotografije: Dakila Pesquisas

Últimas entradas

#DAKILA2023

Todos los derechos reservados | Condiciones generales | Política de privacidad

Estimados miembros y simpatizantes de Dakila.

Les informamos de que, debido a una situación de emergencia y a la imposibilidad de que Urandir y otros invitados de Brasil lleguen a Eslovenia, lo más probable es que el evento Rogla 2023 se posponga hasta la primavera de 2024.

Quienes ya hayan comprado entradas para Rogla2023 podrán utilizarlas en ese momento. Asimismo, los depósitos que hayan abonado para las reservas de alojamiento se aplicarán en ese momento. Les informaremos sobre el aplazamiento del evento cuando tengamos más información de Brasil. Les pedimos sinceras disculpas por la situación y les rogamos comprensión y paciencia. En última instancia y en la dirección real, las cosas siempre encajarán y se desarrollarán de la mejor manera para todos los implicados.

es_ESSpanish