0.00  0
Carrito

No hay productos en la cesta.

Tehnologija LiDAR potrjuje obstoj »izgubljenega mesta« v brazilski Amazoniji

Študija kaže, da je arheološko najdišče, najdeno v Linhas de Apiacás (MT), morda najstarejše na svetu 

Brazilska Amazonija je bila morda zibelka ene najstarejših civilizacij vseh časov. To kaže analiza kartiranja, opravljena s tehnologijo LiDAR (Light Detection And Ranging) v Apiacásu v zvezni državi Mato Grosso (MT). Tehnologija, posneta z letalom, uporablja laserske impulze, ki lahko prodrejo skozi vegetacijo, ne da bi bilo treba krčiti gozd. Slike, ki so bile objavljene to nedeljo (7) v živo na kanalu YouTube Dakila Pesquisas – združenje neodvisnih raziskovalcev, kažejo, da je mesto utrpelo poseg človeka.   

Območje, znano kot Linhas de Apiacás, predstavlja več pravokotnih in pravokotnih vzorcev, ki jih je mogoče videti s prostim očesom. Očitno so črte bloki in ulice. Glede na svinčeno datiranje, ki so ga izvedli raziskovalci z Državne univerze São Paulo (UNESP) v Riu Claru (SP), je skupina kamnin, na katerih se nahaja najdišče, stara približno 1,5 milijarde let.  

»Potrebnih je bilo več kot 30 let raziskav, da smo prišli do te lokacije, ki bi lahko bila eno največjih odkritij v zadnjem času: Ratanabá, »izgubljeno mesto« v brazilski Amazoniji. Po naših študijah je bila Ratanabá prestolnica sveta, ki jo je zgradila predpotopna civilizacija Muril, njena razširitev pa presega brazilsko Amazonijo, z razvejanostjo na vse celine planeta,« je dejal Urandir Fernandes de Oliveira, predsednik Associação Dakila Pesquisas, ki ima 16 študijskih baz v državah Amazonije, kot so Rondônia, Amazonas, Amapá, Roraima in Acre.   

Junija so raziskovalci z dovoljenjem brazilskega ministrstva za obrambo in z lastnimi viri uporabili dve letali za prelet in sledenje regije s tehnologijo LiDAR . Takrat so bili objavljeni presenetljivi posnetki regije iz zraka, ki so zaokrožili po družbenih medijih in pritegnili pozornost številnih medijev. Ratanabá je postala pomembna v storitvi Google Trends, kar dokazuje radovednost ljudi po vsem svetu za to temo.  

Med oddajo v živo je geoarheolog Saulo Ivan Nery predstavil preliminarno analizo pokrajine. Po njegovih besedah ​​se prisotnost ravnih črt razlikuje od naravnih vzorcev erozije v regiji, kar kaže na antropični izvor (človekovo delovanje) v strukturah. »Znanstvene študije kažejo, da v regiji ni geoloških prelomov, kar izključuje naravni vzorec. Jasno je, da so vzorci erozije, ki so bili aktivni v regiji milijarde let, zgradili oblike, ki se zelo razlikujejo od tistih, ki jih identificira metoda LiDAR,« je pojasnil Nery. 

Topografske raziskave in raziskave povodja, ki sta jih izvedla brazilska vojska in brazilski inštitut za geografijo in statistiko (IBGE), so bile uporabljene v tej primerjalni študiji s slikami LiDAR in potrdile človeško posredovanje. “Vodni zemljevid kaže, da je identificirani vzorec rek podoben dendritičnemu, to pomeni, da ni pravokotnega ali vzporednega rečnega vzorca, ki bi upravičeval premočrtne črte območja, še manj pokrajinske podpore, ki jo je zgradil relief.” , je pojasnil geoarheolog.  

Regija, ki jo spremlja LiDAR na Linhas de Apiacás, ima 95 hektarjev in tloris mesta kaže vsaj 30 blokov in 30 ulic. Dolžina glavne ulice presega 16 kilometrov. Objekti so od tal visoki vsaj 50 metrov.

Konstrukcije 

Morebitni stolpi izstopajo iz prvotnega vzorca okoliške vegetacije. Foto: Dakila Pesquisas

Posnetki iz zraka, posneti na linijah Apiacás, so zabeležili dva možna stolpa. Prvi je visok približno 71 metrov in širok 14 metrov, drugi pa visok 49 metrov in širok 7 metrov. »Možni stolpi izstopajo iz prvotnega vzorca okoliške vegetacije, ki ima drevesa z zelo tankimi debli in podrastjo. Poleg njih je luknja s premerom 18 metrov, ki bi lahko bila vhod v eno od galerij, ki sestavljajo Caminho do Peabiru,« je dejal Urandir. 

Caminho do Peabiru so poti, ki prečkajo južnoameriško celino in se medsebojno povezujejo in ustvarjajo cesto s podzemnimi in površinskimi vejami, ki odhajajo iz Ratanabá. Raziskave kažejo, da je tudi te galerije zgradila civilizacija Muril. 

Drug znak gradnje je bil viden na eni od slik LiDAR. »Videti je kot balkon na veliki stavbi. Njegova širina je 22 metrov, visoka pa 8 metrov. Gre za konkavno strukturo, v katero bi lahko vstopili notri,« je povedala raziskovalka Fernanda Lima.  

Civilizacije

kovanci ali medalje, najdeni v Amazoniji. Foto: Dakila Pesquisas

Predsednik možganskega trusta Dakila Pesquisas je pokazal nekaj, kar se zdi kot kovinski kovanci ali medalje, najdeni v Amazoniji. »Prinašajo slike, ki me spominjajo na Meduzo, Amazonke, Vsevidno oko. Kako lahko na videz primitivna civilizacija uporablja kovino? Druga zanimivost je, da se ta material, potem ko je moker, takoj posuši,« je razkril Urandir. 

Prikazane so bile tudi fotografije skrinje in kovinskega meča s prefinjeno obdelavo; kamna, ki oddaja svetlobo več kot 20 let, nenehno, ne da bi sploh izgubil sijaj, in več podolgovatih lobanj, velikih približno 80 cm, katerih telesa bi bila velika okoli 4,5 metra. 

V Paranaíti v Mato Grossu je ekipa našla dva fosilizirana odtisa stopal v skali, enega od njiju na arheološkem najdišču Pedra Preta, kar prinaša nove informacije za preučevanje mesta. »Visok je 2,41 metra, če bi bil človek, bi bil visok od 12 do 14 metrov. Ti odtisi so označeni po celotnem Caminho do Peabiru. So arheološke relikvije, ki jih katalogizira več strokovnjakov z vsega sveta in lahko pokažejo zgodovino, ki ne ustreza današnjemu času,« je dejal Oliveira. 

Últimas entradas

#DAKILA2023

Todos los derechos reservados | Condiciones generales | Política de privacidad

Estimados miembros y simpatizantes de Dakila.

Les informamos de que, debido a una situación de emergencia y a la imposibilidad de que Urandir y otros invitados de Brasil lleguen a Eslovenia, lo más probable es que el evento Rogla 2023 se posponga hasta la primavera de 2024.

Quienes ya hayan comprado entradas para Rogla2023 podrán utilizarlas en ese momento. Asimismo, los depósitos que hayan abonado para las reservas de alojamiento se aplicarán en ese momento. Les informaremos sobre el aplazamiento del evento cuando tengamos más información de Brasil. Les pedimos sinceras disculpas por la situación y les rogamos comprensión y paciencia. En última instancia y en la dirección real, las cosas siempre encajarán y se desarrollarán de la mejor manera para todos los implicados.

es_ESSpanish