0.00  0
Chariot

Aucun produit dans le panier.

Raziskovalci najdejo brodolom – plovilo verjetno iz časa pred letom 1500 v Amazoniji

Odkritje lahko spremeni brazilsko in mednarodno zgodovino, saj pokaže, da je kraj, kjer so našli plovilo, morda eno od pristanišč Ratanabá, glavnega mesta sveta.

Brazilsko in celo mednarodno zgodovino bi lahko pregledali, če bi potrdili predkabralinsko datacijo brodoloma, ki so ga našli raziskovalci iz Associação Dakila Pesquisas v reki v občini Apuí (AM). Ekipa je identificirala plovilo s pomočjo sonarja in sond s priloženimi kamerami. Na bregovih mesta so ljudje ob reki našli zelo staro posodo z napisi, ki označujejo različne lokacije, kot je Nizozemska, dobro izdelano posodo in več steklenic, eno od njih z letnico 1000 in drugo 1415. Ekspedicija je potekala med 22. in 26. novembrom. 

»Vse kaže, da je mesto, kjer smo našli ladjo, služilo kot majhno pristanišče in da je bilo več plovil tam pred letom 1500, časom, ki ga je Pedro Álvares Cabral odkril kot Brazilijo. Vrnili se bomo s potapljaško opremo, da bomo natančno raziskali okolico in če se dokaže, da je plovilo predkabralinsko, bo to eno največjih razkritij znanja danes, saj bi lahko bilo eno od pristanišč Ratanabá, glavnega mesta na svetu, ki se nahaja v brazilski Amazoniji,« pravi Urandir Fernandes de Oliveira, predsednik Associação Dakila Pesquisas in izvršni direktor Ecossistema Dakila . 

Razbitina ladje locirana s sonarjem

Poleg posode in steklenic so prebivalci območja v bližini razbitine našli tudi kovinske predmete, pištolske cevi, meče, železo, kose sekir, škarje in celo optično prizmo za projekcijo, merjenje zemlje in inverzijo slike. Veliko jih je datiranih. Objekti so zaradi nizke vode izstopali na bregovih reke. 

Steklenica s starodavnim datumom

Raziskovalci iščejo tudi druge razbitine ladij v isti reki. Po poročilih obrežnih prebivalcev ima eden od teh čolnov “škorpijonov rep”, značilen za vikinška plovila. 

Med ekspedicijo je ekipa na bregovih reke našla velike kamne s popolnoma prilegajočimi se rezi, pravimi koti in simetričnimi oblikami. »Največji je nasproti rečnih brzic, kar je izziv za fiziko, saj bi se morala prevrniti s silo toka. Vse kaže, da je bil dejansko postavljen na tem mestu in verjamemo, da je znak Ratanabá,« pojasnjuje raziskovalka Fernanda Lima. 

Arheolog Saulo Ivan Nery je dejal, da imajo ti kamni morda neko magnetno funkcijo. »Na tem mestu je anomalija. Tam sta GPS in kompas dezorientirana. Ta granitna tvorba ustvarja določeno elektromagnetno polje. Tja se bomo vrnili z magnetnimi napravami, da preverimo,« je dejal Nery in se spomnil, da je podobne skalne formacije videl v São Gabriel da Cachoeira (AM). 

Raziskovalci so obiskali tudi staro Vila dos Seringueiros, kjer je bila uničena kapela, s ploščicami, ki so prišle iz Portugalske, kosi zapuščenega železnega vlaka in pokopališča.  

Poleg raziskovanja dokazov o Ratanaba je bil namen potovanja postaviti novo podporno bazo za Dakilo Pesquisas v regiji in rešiti lokalni spomin ljudi. Z radijsko postajo, internetom in satelitskim telefonom baza koristi tudi prebivalcem regije. Združenje ima 16 drugih struktur ne le v zvezni državi Amazonas, ampak tudi v Rondôniji, Amapáju, Roraimi in Acreju.  

Podatke, zbrane na terenu, bomo preoblikovali v projekte in posredovali vladnim agencijam. Ves material, ki so ga našli tamkajšnji prebivalci, ostaja v občini, izvajalo se je izobraževanje o dediščini, ki jih je usmerjalo v zgodovinsko vrednost najdb.  

Ratanaba 

Po 30 letih iskanj in študij je Dakila Pesquisas potrdil odkritje odseka Ratanabá v Apiacásu v zvezni državi Mato Grosso (MT). Avgusta letos je bila analiza kartiranja, opravljenega s tehnologijo LiDAR (Light Detection And Ranging) na lokaciji, objavljena  v živo  na YouTube kanalu združenja. Tehnologija, posneta z letalom, uporablja laserske impulze, ki lahko prodrejo skozi vegetacijo, ne da bi bilo treba krčiti gozd.  

Arheološko najdišče, znano kot Linhas de Apiacás, predstavlja več simetričnih vzorcev, ki jih je mogoče videti s prostim očesom. Očitno so črte bloki in ulice. Glede na vodilno datiranje, ki ga je izvedla državna univerza São Paulo (UNESP) v Riu Claru (SP), je skupina kamnin, na kateri se nahajajo črte Apiacás, stara približno 1,5 milijarde let.

Znanstvene študije kažejo, da v regiji ni geoloških prelomov, kar izključuje naravni vzorec. Poleg tega so topografske raziskave in raziskave razvodja, ki sta jih izvedla brazilska vojska in brazilski inštitut za geografijo, uporabljene v primerjalni študiji s slikami LiDAR, potrdile človeško posredovanje. 

Regija, ki jo spremlja LiDAR v Linhas de Apiacás, ima 95 hektarjev in ima približno 30 blokov in 30 ulic. Konstrukcije igrišč so glede na teren visoke najmanj 50 metrov. 

Po študijah, ki jih je izvedel Dakila Pesquisas, je bila Ratanabá prestolnica sveta, ki jo je zgradila predpotopna civilizacija Muril, njena razširitev pa sega onkraj brazilske Amazonije z razvejanostjo na vse celine planeta.  

Predstavljena slika: Raziskovalca Urandir in Fernanda ter arheolog Saulo prečkajo reko blizu mesta Apuí (AM).

Derniers messages

Chers membres et sympathisants de Dakila.

Veuillez noter qu'en raison d'une situation d'urgence et de l'impossibilité pour Urandir et d'autres invités brésiliens d'arriver en Slovénie, l'événement Rogla 2023 sera probablement reporté au printemps 2024.

Les personnes qui ont déjà acheté des billets pour Rogla2023 pourront les utiliser à ce moment-là. De même, les acomptes que vous avez versés pour les réservations d'hébergement s'appliqueront à ce moment-là. Nous vous informerons du report de l'événement dès que nous aurons plus d'informations de la part du Brésil. Nous nous excusons sincèrement pour cette situation et vous demandons de faire preuve de compréhension et de patience. En fin de compte, les choses se mettront toujours en place et se dérouleront de la meilleure manière possible pour toutes les parties concernées.

fr_FRFrench