0.00  0
Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Raziskovalci najdejo sklicevanja na Ratanabá na risbah Pedra Preta

Raziskovalci iz Dakile so odkrili podobnosti v risbah, registriranih na vrhu arheološkega najdišča Pedra Preta v Paranaíti (MT), s črtami Apiacása – ki jih je raziskovalna skupina poimenovala Ratanabá. Takšna primerjava je bila mogoča po kartiranju območja, ki je bilo izvedeno s tehnologijo, ki je uporabljala laserske impulze, ki lahko prodrejo skozi vegetacijo, ne da bi bilo treba krčiti gozd. 

Med zračnim raziskovanjem, ki je trajalo 19 dni , so raziskovalci iz Dakile obiskali nekatera mesta v Mato Grosso in Pará, da bi našli več namigov in ostankov starih civilizacij. Eden od krajev, ki so jih obiskali, je bilo arheološko najdišče Pedra Preta v Paranaíti (MT), ki ga znanstveniki štejejo za največjo ploščo piktogramov v Braziliji, z več kot 100 različnimi risbami. 

Arheološko najdišče je bilo leta 2016 zaradi svoje lokacije na zasebni posesti spremenjeno v občinski park. Da bi dosegli vrh kamna, so raziskovalci potovali 35 km od občine Paranaíta do vhoda na najdišče. Nato so prehodili približno 2000 metrov do začetka poti, ki se začne v ohranjenem gozdnem območju; in nato še 600 metrov do vrha. Prehojena pot je kategorije 4, torej po konceptu Ekoturizma je to pot, ki zahteva več napora. Med potjo je prišlo tudi do spremembe nadmorske višine, ki se je približala 60 metrom. Kot je povedala Fernanda Lima, je k strmi hoji prispevala fizična priprava, ki so jo raziskovalci izvajali med MDPL (Magnetizem, gostota, pritisk in svetloba). 

»Na hojo moraš biti pripravljen, traja približno 40 minut. Ugotovili smo, da je MDPL veliko spremenil, zato moramo telovaditi, sodelovati v aktivnostih, saj bo to izboljšalo naše zdravje,« je povedala raziskovalka Fernanda, ko je dosegla vrh Pedre. Oglejte si videoposnetek te avanture tukaj: Arheološko najdišče Pedra Preta • RATANABÁ • Dakila Pesquisas – YouTube . 

Ko so prispeli na vrh, je skupina posnela več videoposnetkov in fotografij, ki jih je bilo treba preučiti, in bili presenečeni, saj je bilo več simbolov, najdenih na tem mestu, znanih že iz drugih krajev in ekspedicij, ki so jih izvedli raziskovalci iz Dakile. Številni učenjaki so obiskali kraj in prinesli nekaj domnev, vendar še danes ostaja neznan izvor nastanka teh risb, pa tudi njihovi avtorji. Med analizo rezultatov LiDAR in fotografij, posnetih na Sítiu, je pozornost pritegnila risba zaradi podobnosti s potmi Ratanabá. Slike so bile prikazane v živo na YouTube kanalu Dakile Pesquisas . 

Foto: Disclosure YouTube Dakila Pesquisas

»Naša hipoteza je, da se je zgodila neka kataklizma, ne vemo zagotovo, kaj bi lahko bila, vendar je uničila vse, kar je obstajalo. Preživeli so ostali v spominu in pustili zapise, raztresene po različnih krajih, da bi pokazali, kakšna je bila njihova dežela. Zasnova ni popolna, ker je prostoročna, vendar je zelo smiselna za igrišča Ratanabá,« je povedal Urandir Fernandes de Oliveira, predsednik Dakile. 

“Potrebovali bomo preiskavo na kraju samem, da se prepričamo, ali se slika dejansko ujema z zemljevidom Ratanabá, vendar verjamemo, da je tako, ker je veliko podobnosti, šah se popolnoma ujema z zasnovo, identificirani so bili celo stolpi.” , je poudaril Urandir. 

Študijsko območje predstavlja več pravokotnih in pravokotnih vzorcev, ki jih je mogoče videti s prostim očesom. Z rezultatom LiDAR je bilo mogoče natančneje ugotoviti vse useke na terenu in da so te poti ustvarili ljudje in ne geološki prelomi . Raziskovalka Fernanda Lima je poudarila, da so slike LiDAR, predstavljene v tem prvem Live, le delček celotnega rezultata. »S pomočjo risb na Pedra Preta smo si lahko vizualizirali druge kraje v regiji, ki jih prav tako identificira LiDAR. Nimamo samo predstavljene te parcele, obstajajo tudi druge, ki kažejo zelo zanimive točke.” 

Na podlagi rezultatov kartiranja, z natančnimi meritvami in analizo možnih struktur in pločnikov, najdenih na poti Peabiru, so raziskovalci med drugimi dejavniki pokazali videoposnetek, ki prikazuje, kako je lahko struktura Ratanabá brez vegetacije. »To je prikaz tega, kar lahko najdemo. Kmalu bo izvedena velika kopenska preiskava in prepričani bomo o vsem, kar obstaja v tej regiji. Amazonski gozd je zibelka mnogih skrivnosti, Ratanabá je ena izmed njih in poskušali bomo razumeti, zakaj,« je dejal Urandir. 

Oglejte si celotno oddajo v živo, ki je na voljo na YouTube kanalu Dakile Pesquisas, in si oglejte slike zemljevidov, narejene z zaznavanjem in določanjem razdalje: v živo • Ratanabá – legenda ali resničnost? | Pregledi LiDAR – YouTube . Celotno raziskavo lahko pospremimo tudi z družbenimi omrežji Dakile Pesquisas. Dostop: Dakila Pesquisas – YouTube / Ecossistema | Dakila Pesquisas – fotografije in videi z Instagrama . 

Predstavljena slika: Captura YouTube – Ratanabá v živo – Dakila Pesquisas

Najnovejši prispevki

#DAKILA2023

Vse pravice pridržane. | Splošni pogoji poslovanja | Politika zasebnosti

Dragi članovi i simpatizeri Dakile.

Želimo vas obavijestiti da se događaj Rogla 2023 odgađa za proljeće 2024. zbog izvanredne situacije i nemogućnosti dolaska Urandira i ostalih gostiju iz Brazila u Sloveniju.

Oni od vas koji su već kupili ulaznice za događaj Rogla 2023 moći će ih koristiti u tom trenutku. Predujmovi koje ste uplatili za rezervacije smještaja također će vrijediti u tom trenutku. Obavijestit ćemo vas o odgođenom događaju čim budemo imali više informacija iz Brazila. Iskreno se ispričavamo zbog ove situacije i molimo za vaše razumijevanje i strpljenje. Na kraju krajeva, stvari će se uvijek razviti onako kako je najbolje za sve uključene.

hrCroatian