0.00  0
Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Začetek Dakiline prihodnosti

Kaj je znanost? Kaj je tehnologija? Kaj so inovacije?

S temi tremi izrazi začnemo razumeti ekosistem Dakila.

In kaj je znanost?

Grška beseda ἐπιστήμη (epistêmê) se običajno prevaja kot »znanje«. Na podlagi znanja so latinski jeziki izpeljali “scientia”, tj. znanost. Zavedati se pomeni vedeti, imeti znanost, imeti znanje o nečem. Od začetka nedavne človeške zgodovine je beseda »znanost« predstavljala več idej: knjižnico, polno knjig; podjetje, polno kemičnih reagentov; ali učilnica, polna študentov. Vsi predstavljajo znanost, vendar je beseda veliko bolj zapletena od njih.

Znanost je tako skupek znanja kot proces. V knjigi se morda zdi izolirano in nespremenljivo, vendar daje začetek drugim odkritjem, ki lahko celo ovržejo tisto, kar je v njej zapisano. Zato je znanost sredstvo za širjenje znanja in odkrivanje, kako je vesolje delovalo, kako deluje in kako bo delovalo.

Biti znanstvenik pomeni nenehno izpopolnjevati in širiti svoje znanje (epistêmê) o vesolju in nas pri tem voditi do novih vprašanj za nadaljnje raziskovanje. Znanost ni nikoli »dokončana« in ustvarjeno znanje je močno in zanesljivo, saj ga je mogoče uporabiti za zdravljenje bolezni, razvoj infrastrukture in reševanje številnih drugih vrst težav s pomočjo tehnologije.


Ampak potem, kaj je tehnologija?

Beseda se je rodila v indoevropskem “teku”, ki je želel identificirati veščine gradnje osnovnih bivališč z akacijevim lesom. Kmalu zatem so Grki sestavili besedo »τέχνη« (techne), ki je označevala specializirane veščine preoblikovanja materije, da bi s posebnimi rokami ustvarili tisto, kar prej ni obstajalo.

V industrijski revoluciji (1760) so Nemci začeli širiti besedo »die Technik«, to je tehnika . Iz nje je nastala beseda tehnologija, ki jo imamo danes in ki prežema raziskave in razvoj (R&R), ki so se pospešili z nastajajočo industrijo 20. stoletja. XIX in prikazal inovacije z napredkom znanosti v evropskih družbah tistega časa.

Skupaj z znanostjo in tehnologijo prihajajo inovacije. In kaj so?

Beseda “inovacija” izhaja iz latinskega glagola “inovare”, kar pomeni obnoviti. V bistvu je beseda ohranila svoj pomen do danes. Inovacija pomeni izboljšanje ali zamenjavo nečesa, na primer procesa, izdelka ali storitve. Ustvarjanje vrednosti je odločilna značilnost inovativnosti in je poseben instrument velikih menedžerjev, bodisi javnih ali zasebnih. Dejanje, ki virom podari novo sposobnost ustvarjanja bogastva, kar povečuje srečo ljudi, vedno prinese velike in – praviloma – pozitivne spremembe.

Z združitvijo teh treh konceptov (znanost, tehnologija in inovacije) bomo imeli ekosistem Dakila.

Vsi njeni člani, bodisi posamezniki, skupine, organizacije ali podjetja, jih uporabljajo za usmerjanje vseh svojih prizadevanj in zagotavljanje, da je vse, kar promoviramo, usmerjeno na svetovno tehnološko mejo. Vedno moramo uporabljati našo znanost in znanost naših partnerjev, da delamo z najsodobnejšimi, inovativnimi tehnologijami.

S prenovo te spletne strani in naših medijskih kanalov vstopamo v novo obdobje, kjer bo naš ekosistem Dakila v pomoč vsem nam in našim partnerjem. Roka, ki bo vodila človeštvo v prihodnost.

Upamo, da se boste vi in ​​vaši vanj vživeli z dušo in telesom.

Dobrodošli v prihodnosti Dakile. Dobrodošli v prihodnosti človeštva.

Najnovejši prispevki

#DAKILA2023

Vse pravice pridržane. | Splošni pogoji poslovanja | Politika zasebnosti

Dragi članovi i simpatizeri Dakile.

Želimo vas obavijestiti da se događaj Rogla 2023 odgađa za proljeće 2024. zbog izvanredne situacije i nemogućnosti dolaska Urandira i ostalih gostiju iz Brazila u Sloveniju.

Oni od vas koji su već kupili ulaznice za događaj Rogla 2023 moći će ih koristiti u tom trenutku. Predujmovi koje ste uplatili za rezervacije smještaja također će vrijediti u tom trenutku. Obavijestit ćemo vas o odgođenom događaju čim budemo imali više informacija iz Brazila. Iskreno se ispričavamo zbog ove situacije i molimo za vaše razumijevanje i strpljenje. Na kraju krajeva, stvari će se uvijek razviti onako kako je najbolje za sve uključene.

hrCroatian